Een auto leasen versus huren of kopen: wat is beter?

Ben je op zoek naar een nieuwe auto? Of heb je een auto nodig voor een bepaalde periode? Dan heb je 3 keuzes: je kunt de auto huren, leasen of kopen. Hoewel deze keuzes vrij makkelijk lijken, kan het toch nog een aardig dilemma zijn. Want wat is de beste optie voor jou? En welke voor- en nadelen hebben de verschillende opties? In dit artikel vertel ik je er meer over.

Wat is het verschil tussen een auto huren, leasen of kopen?

Hoewel je bij alle drie de opties in een auto rijdt, zit er wel degelijk verschil tussen de drie. Hieronder leg ik de drie opties in het kort aan je uit: 

  • Auto huren: Een auto huren doe je vaak voor een korte periode omdat je de auto in die periode nodig hebt en voor de rest niet. Bij het huren van een auto betaal je maandelijks een bedrag aan de verhuur partij en is de auto niet van jou. Na afloop van de huur geef je de auto weer terug aan de verhuur partij. 
  • Auto leasen: Bij het leasen van de auto is de auto (afhankelijk van voor welke leasevorm je kiest) meteen van jou, maar betaal je deze als het ware af aan de leasemaatschappij. Na afloop van het leasecontract heb je de auto afbetaald en is de auto van jou. Leasen kan overigens niet alleen voor een auto, maar je kunt ook andere dingen leasen. Denk hierbij aan een rolstoelbus leasen of aan het leasen van machines voor je onderneming. 
  • Auto kopen: Bij het kopen van een auto betaal jij de auto in één keer of in termijnen af en is de auto direct van jou.  

Wat is goedkoper?

Veel mensen kijken in eerste instantie naar de kosten bij het kopen, huren of leasen van een auto. Het is dan ook goed om verschillende dealers bij langs te gaan om te kijken waar het het goedkoopste is. Op de vraag welke van de drie opties nu het goedkoopste is, kan ik je geen eenduidig antwoord geven. Dit heeft grotendeels te maken met hoeveel geld jij op dit moment kunt missen. Wanneer je een auto koopt, zul je het bedrag namelijk in één keer (of in termijnen) moeten betalen. Bij het leasen en huren van een auto, betaal je een bepaald bedrag per maand. Bij leasen en kopen is de auto daarna wel echt van jou, wat bij huren niet het geval is. Je zult dus zelf de overweging moeten maken wat voor jou het beste is. 

Is het beter om je auto te leasen, kopen of te huren?

Welke optie het beste is, is compleet afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Heb je de auto maar kort nodig, dan is huren waarschijnlijk de beste optie. Wil je de auto echter voor langere periode, dan is huren weer een beetje zonde van het geld. In dit geval kun je kiezen tussen kopen of leasen, waarbij leasen beter is als je je geld op dat moment ook goed kunt gebruiken voor iets anders.