Voor een bedrijf is het gebruik van een auto een absolute noodzaak. Als je zelf directeur bent wil je het liefst in een representatieve auto rijden, maar dat brengt de nodige kosten met zich mee. Een occasion voordelig leasen is dan een optie om geld te besparen. Occasions zijn auto’s waarvan de eerste financiële afschrijving al is geweest. Het is een hardnekkig misverstand dat zo’n occasion niet meer betrouwbaar zou zijn. Moderne auto’s zijn zo goed, dat exemplaren die jonger zijn dan 8 jaar en minder dan 200.000 kilometers hebben gereden, nog jarenlang mee kunnen.

Mogelijkheden om te besparen

Voor ondernemers zijn er veel mogelijkheden om flinke bedragen te besparen op het rijden in een zakelijke occasion. Verreweg de grootste besparing is te behalen door de auto alleen in een uiterst noodgeval voor privé kilometers te gebruiken. Dat vraagt om de nodige discipline, maar dat is financieel beslist de moeite waard. Als er in een zakelijke auto meer dan 500 kilometer privé wordt gereden krijg je te maken met een bijtelling op je inkomen. Die is fors: meestal zo’n 22 procent van de nieuwwaarde van de auto, ofwel honderden euro’s in de maand. Die bijtelling voorkomen is dus echt de moeite waard.

Rijgedrag

Je rijgedrag biedt vaak ook flinke kansen op besparingen. Auto’s kunnen gemakkelijk veel zuiniger rijden als je je voet op het gaspedaal een beetje in bedwang houdt. Door op de snelweg geen 130 te rijden maar je te houden aan 100 kilometer per uur, daalt het brandstofgebruik met 25 tot 30 procent. In de meeste gevallen is de tijd die je met 130 kilometer per uur wint niet eens zo heel groot. Een andere manier om te besparen op brandstof is door vroeg naar de volgende versnelling te schakelen. Door consequent zuinig te rijden kan wel een kwart worden bespaard op de brandstofkosten.

Andere manieren om te besparen

Als je in een occasion leaseauto van een hogere leeftijd rijdt, is de kans op hogere onderhouds- en reparatiekosten natuurlijk wat groter. Vooral als je meerdere auto’s hebt, kunnen die bij één garage worden onderhouden. Als je met die garagehouder afspreekt dat hij al jouw auto’s mag onderhouden leidt dat vaak tot extra korting. Het gebruik van een tankpas kan ook helpen geld te besparen. Het nadeel daarvan is, dat je moet opletten dat je altijd moet tanken bij een tankstation van jouw merk.