Het grootste voordeel van een geïmporteerde auto is de prijs: het verschil met een auto uit Nederland kan behoorlijk groot zijn. Er zitten echter ook enkele kosten aan het importeren van een auto, die bovenop de kostprijs komen. Voor wie er over nadenkt een auto te importeren uit het buitenland, is het uiteraard belangrijk het kostenplaatje nauwkeurig en correct uit te rekenen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan: er komt flink wat kijken bij het invoeren van een auto, en het berekenen van de verschillende kosten en belastingen is niet eenvoudig. Welke kosten komen er allemaal bij kijken? En hoe kunt u die kosten zo laag mogelijk houden?

Tip: https://easyimport.nl/auto-importeren/wat-kost-een-auto-importeren/

Belastingen: een grote kostenpost

De grootste kostenpost bij het invoeren van een auto bestaan uit belastingen. U betaalt altijd BPM, belasting op personenauto’s en motorvoertuigen. De hoogte van die belastingen is verschillend per auto. Bij het berekenen van de BPM is de CO2-uitstoot van de auto de belangrijkste factor. Ook leeftijd speelt een rol: op oudere voertuigen wordt in de regel minder BPM geheven.

In sommige gevallen moet u ook BTW betalen. Dat moet altijd als u een auto importeert van buiten de EU, en ook als u een nieuwe auto invoert. Bij tweedehands auto’s die ouder zijn dan zes maanden, of met meer dan 6.000 kilometer op de teller, en die afkomstig zijn uit de EU, is hier meestal geen sprake van: het importeren van tweedehands auto’s is dan ook relatief voordelig.

Naast belasting maakt u bij het importeren van een auto nog enkele kleinere onkosten. Allereerst moet de auto vervoerd worden naar Nederland. Om de auto klaar te maken voor de Nederlandse weg, moet hij bovendien gekeurd worden door de RDW. Het voertuig moet een Nederlandse kentekenplaat krijgen, en hij moet verzekerd worden. Dit proces neemt uiteraard ook enkele kosten met zich mee.

Uitgelicht: https://easyimport.nl/bpm-berekenen-aangifte/

Minimaliseer de kosten

Een kostenpost waar veel op bespaard kan worden, is de BPM. Door slim aangifte te doen, kan de BPM een stuk lager uitvallen. De precieze hoogte van de BPM hangt bijvoorbeeld af van welk jaar u kiest voor het berekenen van de heffing. Op de website van de Belastingdienst kunt u alle informatie vinden die u nodig heeft om de BPM uit te rekenen. Toch kan het bepalen van de meest voordelige BPM-aangifte kan een lastige taak zijn. De regelgeving is namelijk steeds aan verandering onderhevig. Ook zijn er veel bedrijven die de meest voordelige BPM voor u kunnen uitrekenen.