Heb jij afgelopen zomer rondgereisd in een dethleffs camper occasion en ben jij helemaal enthousiast over het hebben van een eigen camper? Als je fulltime in een camper wilt gaan wonen of hier grote reizen mee wilt maken, kan de prijs van een nieuwe camper best tegenvallen. Niet veel mensen hebben de ruimte, het geld en de tijd voor een grote camper. Maar eigenlijk is dat oké, want het ombouwen van je eigen camper is eigenlijk een heel goed alternatief! Daarnaast is het ook heel goed te doen als je het juiste plan en de juiste kennis hebt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het ombouwen van je eigen camper, zodat je het zonder al teveel moeite voor elkaar krijgt! 

Eigen camper ombouwen

Een eigen camper ombouwen is een leuk, lonend en rendabel project dat jou de levensstijl kan geven waar je altijd al van gedroomd hebt. Bij een camperombouw koopt iemand een camper en maak hem dan eigen door er wat aan te doen. Bijvoorbeeld het dak zwart maken, een keuken installeren, een fulltime woonruimte toevoegen of andere veranderingen. Deze doe-het-zelf projecten kunnen worden uitgevoerd door iedereen met een voertuig, gereedschap en een beetje geduld. Eigenaars van een camper kunnen hun recreatievoertuigen op verschillende manieren gebruiken. Ze kunnen een camper gebruiken als een thuis weg van huis, als een mobiel kantoor of als een extra ruimte om op vakantie te gaan. Wat de reden ook is, het ombouwen van een camper is een geweldige manier om nieuwe avonturen te beleven. 

Dit heb je nodig 

Als je de camper wilt ombouwen, moet je allereerst een geschikte camper vinden om mee te beginnen. Ook heb je de nodige gereedschappen en materiaal nodig voor de ombouw. Je kunt beginnen met vrijwel elk model camper, maar dan heb je wel een geschikte werkplaats nodig. Het voertuig moet daar veilig en droog moeten staan en je valt de buren niet lastig met al het lawaai. Naast dat je over de juiste vaardigheden moet beschikken, kan het hebben van goed gereedschap ook veel tijd en irritatie schelen. Buiten de standaard tools als een schroevendraaier, hamer, rolmaat en werkbank komt ook groter geschut kijken. Denk bijvoorbeeld aan een accuboor, cirkelzaag, schuurmachine, afkortzaag en een multimeter. Tot slot is het hebben van voldoende tijd en geld ook een punt van aandacht. Het is nu eenmaal een feit dat je er een aantal weken mee bezig zult zijn en dat je niet om bepaalde uitgaven heen kunt. 

De voordelen 

Je kunt de camper helemaal zo inrichten zoals jij denkt dat handig is. Het is een stuk voordeliger dan een kant-en-klare camper kopen, alhoewel dat misschien wel afhangt hoe jij hem inricht. Het ombouwen van een eigen camper biedt een zeer flexibele manier van reizen. Je kunt de camper verplaatsen naar waar je maar wilt, wanneer je maar wilt, en je hoeft je geen zorgen te maken over de beschikbare ruimte. Je kunt de camper ook voor veel andere dingen gebruiken dan alleen voor vakantie, zoals een kantoor, een stacaravan of een plek om fulltime te wonen. Oftewel, het ombouwen van een eigen camper brengt jou een hoop vrijheid! 

Een keuken installeren 

Een keuken in een camper is een gemakkelijke manier om de levenskwaliteit in een camper te verbeteren. Als je meer gezellig wilt samenzijn met de mensen met wie je reist, of je wilt geld besparen door je eigen maaltijden te koken, kan een keuken in een camper een geweldige upgrade zijn. Als je van plan bent om maaltijden te koken in de camper, moet je een voertuig hebben met voldoende ruimte voor een keuken. Sommige campers hebben een kleine keuken en niet veel meer ruimte voor een grote keuken. Je kunt ook kijken naar een tweedehands keuken als je geld wilt besparen op de kosten van een keuken in jouw camper.

De woonruimte installeren 

Een fulltime woonruimte is een andere eenvoudige manier om de levenskwaliteit in jouw camper te verbeteren. Als je meer contact wilt met de mensen met wie je reist, of als je geld wilt besparen door fulltime in de camper te wonen, kan een fulltime woonruimte ook een geweldige upgrade zijn. Als je van plan bent voltijds in de camper te gaan wonen, moet je een nieuwe camper zoeken met voldoende ruimte voor een voltijdse woonruimte. Sommige campers hebben een klein woongedeelte, terwijl andere een groot woongedeelte hebben, maar te klein zijn voor een groot woongedeelte.